Athens Dental CenterAthens Dental Center
Forgot password?

Λεύκανση Δοντιών

Αισθητική Οδοντιατρική

Εμφυτεύματα

Προσθετική

Άλλες Κλινικές

Επικοινωνία

Τι επιλογές υπάρχουν για τη λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση μπορεί να πραγματοποιηθεί

  • στο ιατρείο,
  • στο σπίτι,
  • με συνδυασμό των 2 μεθόδων.

 

Η λεύκανση στο ιατρείο διαρκεί περίπου 45 λεπτά έως 1 ½ ώρα. Αρχικά ο οδοντίατρος αφαιρεί τις επιφανειακές χρωστικές με ειδικό βουρτσάκι. Στη συνέχεια τοποθετείται ειδική προστατευτική μεμβράνη ή ελαστικός απομονωτήρας στα ούλα, ενώ με παρειοκάτοχο και γλωσσοπίεστρο απομακρύνονται τα χείλη και η γλώσσα για να προφυλαχθούν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η κάλυψη των μαλακών ιστών είναι απαραίτητη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ισχυροί λευκαντικοί παράγοντες, κατά κανόνα υπεροξείδιο του υδρογόνου, σε υψηλές συγκεντρώσεις. Σε όλη τη διάρκεια της λεύκανσης ο οδοντίατρος ελέγχει τη μεταβολή του χρώματος και όταν το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτευχθεί, με άφθονους διακλυσμούς αφαιρείται το υπεροξείδιο του υδρογόνου και η διαδικασία ολοκληρώνεται.

Για τη λεύκανση στο σπίτι σε μια πρώτη συνεδρία λαμβάνεται αποτύπωμα και των δύο οδοντικών φραγμών του ασθενή με βάση το οποίο κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο οι κατάλληλοι εξατομικευμένοι νάρθηκες λεύκανσης. Στη δεύτερη συνεδρία οι νάρθηκες παραδίδονται στον ασθενή μαζί με σύριγγες ήπιου λευκαντικού μέσου, συνήθως υπεροξειδίου του καρβαμιδίου και αφού δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει τη λεύκανση στο σπίτι. Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτείται κατά κανόνα χρονικό διάστημα 2 έως 3 εβδομάδων, ενώ σε πιο σύνθετα περιστατικά, η λεύκανση δοντιών μπορεί να παραταθεί για λίγες ακόμα ημέρες.

Στην πλειονότητα των περιστατικών η μέθοδος που επιλέγεται είναι η συνδυαστική με 1-3 συνεδρίες στο ιατρείο και θεραπεία με νάρθηκες στο σπίτι οπότε και σε σύντομο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται ένα εντυπωσιακό και σταθερό αποτέλεσμα.

Αποτελεί η λεύκανση ασφαλή διαδικασία για τα δόντια μου;

leukansi1Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στα οδοντιατρεία είναι πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή ένωση για οδοντιατρική χρήση και είναι απολύτως ασφαλή. Οι επιπλοκές της διαδικασίας κατά κανόνα περιορίζονται σε μια μικρού βαθμού οδοντική ευαισθησία, η οποία όταν συμβαίνει ελέγχεται με απλά παυσίπονα και μετά από διάστημα μίας έως τριών ημερών. Οι περισσότερες επιπλοκές που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία σκευάσματα που διατίθενται εκτός ιατρείου τα οποία δεν φέρουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και είναι επομένως είναι ακατάλληλα για λεύκανση των δοντιών.

Είναι εφικτό να λευκάνω τα δόντια μου αλλά χωρίς να γίνουν υπερβολικά «ψεύτικα» στο χρώμα;

Η λεύκανση των δοντιών είτε πραγματοποιείται στο ιατρείο είτε στο σπίτι ελέγχεται σε κάθε στάδιο τόσο από τον οδοντίατρο όσο και από τον ασθενή και μόλις επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, η διαδικασία ολοκληρώνεται. Επομένως το τελικό χρώμα των δοντιών είναι απόλυτα ελεγχόμενο. Εξάλλου η διαδικασία της λεύκανσης αφαιρεί τις εξωγενείς χρωστικές που έχουν διεισδύσει στη μάζα του δοντιού με την πάροδο των ετών και δεν είναι δυνατό να «ανοίξει» υπερβολικά το χρώμα σε σύγκριση με το φυσικό χρώμα του δοντιού. Η ακραία και μόνιμη αλλαγή στη χροιά των δοντιών που επιθυμούν ορισμένοι ασθενείς είναι εφικτή μόνο με την κατασκευή όψεων και στεφανών πορσελάνης κάτι που δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη διαδικασία λεύκανσης των δοντιών.

Πόσο χρόνος απαιτείται για τη λεύκανση των δοντιών και για πόσο χρόνο θα παραμείνουν «λευκά» τα δόντια μετά τη λεύκανση;

leukansi2Η λεύκανση στο ιατρείο απαιτεί 2 ή σε πιο απαιτητικά περιστατικά 3 συνεδρίες με ένα μεσοδιάστημα αναμονής 4-7 ημερών για την καλύτερη εκτίμηση του αποτελέσματος. Η θεραπεία στο σπίτι συνήθως διαρκεί 2-3 εβδομάδες με καθημερινή χρήση των κατασκευασμένων από το εργαστήριο ναρθήκων λεύκανσης. Η διατήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης εξαρτάται κυρίως από το ρυθμό πρόσληψης εξωγενών χρωστικών, όπως είναι ο καπνός, το τσάι, το κόκκινο κρασί και ο καφές. Συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 3-5 ετών, εφόσον ωστόσο ο ασθενής επιθυμεί να παραμείνει το χρώμα κοντά στο αρχικό αποτέλεσμα είναι επιθυμητή μια επαναληπτική διαδικασία λεύκανσης κάθε 2-3 χρόνια.

Πρέπει να αποφύγουμε την κατανάλωση συγκεκριμένων σκευασμάτων κατά τη διάρκεια της λεύκανσης;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι καλό να περιορίζεται στο ελάχιστο η λήψη εξωγενών χρωστικών όπως ο καπνός, το τσάι, το κόκκινο κρασί και ο καφές ώστε το τελικό αποτέλεσμα να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης για την αποφυγή εκδήλωσης οδοντικής υπερευαισθησίας τις πρώτες ημέρες της λεύκανσης είναι καλό να αποφεύγεται η λήψη παγωμένων ή πολύ ζεστών και όξινων ροφημάτων.

Ποια μέθοδος λεύκανσης υπερτερεί; Με laser, με λυχνία φωτός ή με χημικούς ενεργοποιητές;

Ως προς τον ενεργοποιητή των λευκαντικών μέσων η βιβλιογραφία δεν υποδεικνύει κάποιο σύστημα να πλεονεκτεί σημαντικά έναντι των άλλων και επομένως είναι στην κρίση του οδοντιάτρου και πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του περιστατικού, αν θα επιλεγεί λεύκανση με χρήση laser, λυχνίας φωτός ή χημικός ενεργοποιητής.

Η λεύκανση διορθώνει και το χρώμα των σφραγισμάτων και των γεφυρών;

Η διαδικασία της λεύκανσης δεν λευκαίνει το χρώμα των σφραγισμάτων ούτε των προσθετικών αποκαταστάσεων. Σε κάθε περίπτωση που ο ασθενής φέρει ή πρόκειται να προβεί σε τέτοιου είδους αποκαταστάσεις θα πρέπει να συμβουλευτεί το οδοντίατρό του για τη σωστό σχεδιασμό του περιστατικού.

 

white-teeth