Athens Dental CenterAthens Dental Center
Forgot password?

Εμφυτευματα Δοντιων Μεγαρο Μουσικης

Αισθητική Οδοντιατρική

Εμφυτεύματα

Προσθετική

Άλλες Κλινικές

Επικοινωνία

Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι υποκατάστατα των δοντιών κατασκευασμένα κατά κανόνα από ειδικής ποιότητας τιτάνιο. Έχουν σχήμα βίδας που προσομοιάζει στη ρίζα των φυσικών δοντιών και τοποθετούνται μέσα στη γνάθο υποκαθιστώντας τη ρίζα του δοντιού που έχει εξαχθεί. Είναι απολύτως βιοσυμβατά με τον οργανισμό και το ποσοστό επιτυχίας οστεοενσωμάτωσης για επώνυμα εμφυτεύματα είναι άνω του 95%. Αποτελούν την θεραπεία επιλογής σε περιστατικά απώλειας είτε μεμονωμένων, είτε του συνόλου των δοντιών.

Ποια τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων σε σύγκριση με τις κλασικές γέφυρες;
 • emfiteymata1τα εμφυτεύματα δοντιών διατηρούν σταθερό τον αριθμό των μασητικών μονάδων (ριζών) επιτρέποντας τη σωστότερη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος.
 • δεν επιβαρύνουν τα γειτονικά δόντια όπως οι γέφυρες που απαιτούν τρόχισμα των δοντιών – στηριγμάτων και επομένως οδηγούν σε αποδυνάμωση των δοντιών.
 • οι επιπλοκές τους περιορίζονται σε μικρού βαθμού πόνο για το πρώτο 24ωρο και ελαφρύ οίδημα σε αντίθεση με τις γέφυρες που σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν έως και απονεύρωση των στηριγμάτων εξαιτίας του εκτεταμένου τροχισμού.
 • βοηθούν στη διατήρηση του όγκου της φατνιακής ακρολοφίας και επομένως στην καλύτερη αισθητική απόδοση των μαλακών ιστών.
 • οι ακίνητες επιμφυτευματικές αποκαταστάσεις μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε κινητές διευκολύνοντας την αποκατάσταση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με απώλειες μεγάλου αριθμού δοντιών.
 • η επισκευή των επιεμφυτευματικών προσθετικών αποκαταστάσεων είναι ευκολότερη από των γεφυρών.
 • η στοματική υγιεινή σε περιστατικά απώλειας μεμονωμένων δοντιών είναι ευκολότερη στα εμφυτεύματα σε σύγκριση με τις γέφυρες που συγκρατούν σημαντική ποσότητα μικροβίων κάτω από τα γεφυρώματα.
Ποια τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων σε σύγκριση με τις κλασικές οδοντοστοιχίες (μασέλες);
 • Τα εμφυτεύματα έχουν καλύτερη συγκράτηση με αποτέλεσμα το ποσοστό αποδοχής τους από τους ασθενείς να πλησιάζει το 100% έναντι του 55-65% των οδοντοστοιχιών.
 • Η μασητική τους ικανότητα προσομοιάζει με των αληθινών δοντιών σε αντίθεση με τις οδοντοστοιχίες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τη μάσηση τροφών με σκληρή ή κολλώδη σύσταση.
 • Η λεπτότερη και στενότερη κατασκευή των επιεμφυτευματικών κινητών προσθετικών αποκαταστάσεων επιτρέπει την καλύτερη φώνηση ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την αίσθηση της γεύσης και θερμοκρασίας των τροφών.
Σε πόσο χρόνο ολοκληρώνεται η προσθετική αποκατάσταση;

Τα πρωτόκολλα ακόμα και σήμερα αναφέρουν αναμονή 3-4 μηνών για την κάτω γνάθο και 5-6 μηνών για την άνω. Ωστόσο ανάλογα με την ποιότητα και ποσότητα του οστού, την κατάσταση της υγείας του ασθενή, του αριθμού και της μικρομορφολογίας των εμφυτευμάτων, ο χρόνος μπορεί να μειωθεί σε ορισμένες εβδομάδες ενώ σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις ο ασθενής, με τη διαδικασία της «άμεσης φόρτισης» είναι δυνατό να φύγει με «δόντια» την ημέρα της επέμβασης!

Έχει σημασία η εταιρία (μάρκα) των εμφυτευμάτων;

Ναι. Τα εμφυτεύματα είναι ουσιαστικά μοσχευματικά υλικά, δηλαδή γίνονται ένα με τη γνάθο –  όπως και τα αληθινά δόντια και κατασκευάζονται με αυστηρές προδιαγραφές ώστε να διατηρηθούν ακόμα και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενή. Η αντοχή του εμφυτεύματος αλλά και ο βαθμός και η ποιότητα της οστεοενσωμάτωσης, εξαρτώνται άμεσα από τη διαδικασία κατασκευής και επεξεργασία της επιφάνειας του εμφυτεύματος, διαδικασίες στις οποίες οι μεγάλες πολυεθνικές κατά κανόνα πρωτοπορούν. Επομένως η μάρκα του εμφυτεύματος αποτελεί σημαντική παράμετρο και ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται και να επιλέγει τη μάρκα που ικανοποιεί καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες.

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να δεχτούν εμφυτεύματα;

Ως προς την πιθανότητα αποτυχίας να δεχτεί ο οργανισμός το εμφύτευμα, τα ποσοστά επιτυχίας της οστεοενσωμάτωσης είναι άνω του 95%.

emfiteymata2Οι αντενδείξεις στην τοποθέτηση περιορίζονται στη:

 • μη επάρκεια ποσότητας οστού
 • σε ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο ανεξέλεγκτος σακχαρώδης διαβήτης
 • σε άτομα με χαμηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής
 • σε ορισμένες σοβαρές ογκολογικές καταστάσεις και σπάνια συστηματικά νοσήματα.

 

Επομένως είναι απαραίτητο στην πρώτη συνεδρία να πραγματοποιηθεί:

 • λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού
 • λήψη ακτινογραφιών και
 • εκμαγείων του στόματος του ασθενή.
 • Σε περίπλοκα περιστατικά χρήσιμη θεωρείται και η εξέταση dental – scan δηλαδή η απεικόνιση με αξονική τομογραφία της περιοχής όπου θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα.

 

Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, μπορούμε να θεωρούμε ασφαλή την επιλογή των εμφυτευμάτων . Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως η μεγάλη πρόοδος στο σχεδιασμό εμφυτευμάτων προσφέρει πλέον στο χειρουργό μεγάλο εύρος επιλογών ως προς το σχήμα, το μήκος και τη διάμετρο των εμφυτευμάτων επιτρέποντας την αποκατάσταση ασθενών ακόμα και σε περιστατικά μεγάλης οστικής απώλειας.

Αποτελεί η ηλικία περιοριστικό παράγοντα;

Όχι. Το σύνολο των μελετών δείχνει πως τα εμφυτεύματα γίνονται δεκτά από τον οργανισμό σε όλες τις ηλικίες ακόμα και στις πολύ προχωρημένες. Ο μόνος περιορισμός είναι ο ασθενής να έχει ολοκληρώσει τη σωματική του ανάπτυξη δηλαδή να είναι μεγαλύτερος των 18-21 ετών.

Πόσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων;  Υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή/και μετεγχειρητικά; Μετά από πόσες ημέρες μπορώ κάποιος να εργαστεί;

Η διάρκεια της επέμβασης για την τοποθέτηση ενός μονήρους εμφυτεύματος δεν υπερβαίνει τη μισή ώρα ενώ για κάθε επιπλέον εμφύτευμα θα πρέπει να υπολογίσουμε περίπου 10 λεπτά. Η επέμβαση γίνεται με την ίδια αναισθησία που πραγματοποιείται και στην απλή εξαγωγή δοντιού και προφανώς κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Μετεγχειρητικά όπως μετά από κάθε επέμβαση είναι πιθανή μια μικρή δυσφορία η οποία ωστόσο ελέγχεται εύκολα με απλά παυσίπονα τύπου Brufen, Ponstan, Panadol/Depon, και περιορίζεται συνήθως στις πρώτες 12-24 ώρες. Ο ασθενής κατά κανόνα είναι σε θέση να εργαστεί κανονικά την επόμενη ημέρα, εφόσον η εργασία του δεν απαιτεί υψηλή σωματική καταπόνηση.

Από τι εξαρτάται το τελικό κόστος των εμφυτευμάτων; Είναι ακριβή η θεραπεία;

Το κόστος των εμφυτευμάτων εξαρτάται από:

 •  τη «μάρκα» του εμφυτεύματος.
 • τον τύπο της προσθετικής αποκατάστασης, όπου ανάλογη με τις αισθητικές απαιτήσεις και την πολυπλοκότητα του περιστατικού είναι και η οικονομική επιβάρυνση.
 • την ανάγκη χρήσης μοσχευμάτων σε περιστατικά μεγάλης οστικής απώλειας

 

Συμπερασματικά, αν συνυπολογιστεί το μακροπρόθεσμο όφελος από τη χρήση εμφυτευματών στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος μπορεί να υποστηριχθεί πως σε κάθε περίπτωση τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν μια απόλυτα αποδεκτή και διαχειρίσιμη οικονομική επιλογή για τον ασθενή.